Ex-korpschef Gerard Bouman vertrok in februari 2016 als hoogste politiebaas, maar hij blijft nog twee jaar in dienst bij de politie. In die periode gaat hij tijdelijke klussen doen, zoals adviseren over het Korps Politie Caribisch Nederland. Hij krijgt daarvoor meer dan de Balkenendenorm te weten bijna 200.000,- per jaar
Dat schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid) aan de Tweede Kamer. Bouman houdt grotendeels zijn salaris, maar raakt wel een aantal toelagen kwijt, zoals voor representatiekosten. Hij zal dit jaar 185.000 verdienen, in 2014 kreeg hij nog 212.000 euro.
Onbehoorlijk
Daarbovenop kan hij nog onkosten declareren voor zijn tijdelijke klussen. SP-Kamerlid Nine Kooiman vindt het ‘onbehoorlijk’ dat Bouman boven de Balkenendenorm blijft verdienen. ,,Het hele politiekorps heeft 5 jaar op de nullijn gezeten, waarom geldt dat niet voor de top? Ik wil uitleg hierover van de minister.”
Volgens het CDA gaat de Tweede Kamer hier strikt genomen niet over. ,,Maar dit besluit brengt begrijpelijkerwijs onrust teweeg. Het water staat de politie aan de lippen, de dienders lijden onder een enorme werkdruk en op voorzieningen wordt bezuinigd. Dan is dit ongemakkelijk en moeilijk uit te leggen”, zegt CDA’er Madeleine van Toorenburg.
Politiebond ANPV reageert boos en verontwaardigd. ,,Dit is niet uit te leggen”, vindt Fred Driessen, voorzitter van de bond (afdeling Amsterdam). ,,Bij de politie hebben we een geldtekort. Van dit jaarsalaris zouden we vier hoofdagenten kunnen betalen. Als een gewone agent zijn ontslag indient, gebeurt er niets. En bij een korpschef wordt een aparte baan gecreëerd.”
De twee jaar dat Bouman in dienst blijft, geldt officieel als ‘zoekperiode’ om een andere baan te vinden.
Zo blijkt bovengenoemde is geen incident maar een structureel probleem: