Inzicht Nederland
Search
Close this search box.

Even voorstellen

inzicht-nederland-matz-brugermeester-deventer
Matz hier links op de foto , naast de burgemeester van Deventer

Beste lezer, ik zal mijzelf hier even voorstellen,

Mijn naam is Matz van Vuure en ben door mijn ervaringen in het leven hier toe gekomen. Het was natuurlijk niet zo dat ik dacht ik ga hier mijn werk van maken, maar is ontstaan door de ongelijkheid welke ik tot nu toe in mijn leven (helaas) heb moeten (het liefst zou ik schrijven “mogen”) ervaren. Je zult ongetwijfeld ook bij jezelf een lange weg hebben afgelegd voordat je doet wat je nu doet. Ik eveneens.

Voorgeschiedenis

Het opzetten van Inzicht Nederland is zeker niet in 1 dag geboren. Wel liep ik al langer met het idee iets te doen waardoor anderen kunnen leren van wat mij is overkomen, maar met name ben ik erg benieuwd of ik hier alleen in sta? En het idee was geboren middels dit platform de krachten te bundelen. Met krachten bedoel ik dat je niet alleen (meer) staat tegenover de staat der Nederlanden en dat we (en daar bedoel ik ook de overheid mee) kunnen leren en samen kunnen kijken wat beter kan.

ik had ooit het domein inzichtnederland.nl geregistreerd jaren geleden en er eigenlijk niks mee gedaan. Tot dat Robert Fuher, een overijverige toezichthouder werkzaam in Deventer (waar ik woonachtig ben) de druppel was voor mij om het domein snel terug te halen (ik had het reeds opgezegd) en weer te activeren. Maar nu wel met de intentie er inhoudelijk iets mee te doen.

Reeds sinds mijn jongere jaren kwam ik vaak met overheden in conflict en begreep al snel je maar beter kunt gehoorzamen en doen wat het systeem (alwaar ieder zich achter verschuilt) voorschrijft. In mijn werk als psycholoog heb ik mij (ook middels intervisie e.d.) vaak de vraag gesteld wat is nou vrijheid. Tot op de dag van vandaag moet ik u het antwoord verschuldigd blijven. De vraag zou ( zo weet ik nu) misschien beter anders gesteld kunnen worden, wat maakt dat je je onvrij voelt?

Onvrijheid

Ik ben het er mee eens dat het goed is er een systeem bestaat. Anders wordt het denk ik echt een zooitje. Maar hetgeen mij onvrij maakt zijn de vele (vaak echt belachelijke) regeltjes welke zijn opgelegd door ??????? Zegt u het maar, mij is er nooit om gevraagd. In dit is denk ik het grootste pijnpunt voor velen. Daar komt bij dat de uitvoerders van de wet de vrijheid hebben deze regels naar eigen zienswijze te kunnen interpreteren en in te kunnen zetten. Tel daar bij op ze lukraak vaak andere regels erbij betrekken (welke vaak niets meer te maken hebben met het onderwerp) om de eerste regel kracht bij te zetten. En dat voelt onvrij, zeker als er vanuit rancune (frustratie) regels worden opgelegd om te straffen.

Machtsmisbruik

Als er in een discussie geen gehoor wordt gegeven of je antwoord bijvoorbeeld helemaal niet wordt de sfeer daardoor vaak in één keer grimmiger en wordt er van alles bijgehaald om je af te straffen. Dat is in mijn ogen machtsmisbruik en zou verboden moeten worden. Dit terwijl je zou verwachten er een gedegen opleiding aan te grondslag ligt waarop is getraind iedereen als gelijke te behandelen. De praktijk wijst het volgende uit:

   

   • Kritisch naar het systeem (je stelt vragen of weigert om te antwoorden op vragen welke er niet toe doen) gevolg strafoplegging en vrijheidsberoving

   • Je wil niet meewerken aan iets waar je het niet mee eens bent of niet medeplichtig aan bent gevolg meerder strafopleggingen en vrijheidsberoving

  of

    

    • Je zegt ja en amen en werkt mee om er maar vanaf te zijn (je wilt gedoe voorkomen) gevolg waarschuwing en gaat vrijuit

   Hierboven gemelde zal in een later stadia middels onderzoeken cijfermatig kunnen worden onderbouwd.

   Inzicht Nederland

   Ik kan het niet (meer) verkroppen er zo wordt omgegaan met mensen en het systeem is niet meer werkzaam op deze wijze en is in strijd met (waar het allemaal om te doen was) artikel 1 van de grondwet “het gelijkheid beginsel”.
   Ik voel mij geroepen om dit als een van de taken in mijn leven dit aan het licht te brengen en er wijziging dienen plaatst te vinden het weer leefbaar wordt voor ieder mens. Daarbij durf ik te stellen dat de toezichthouders als uitvoerend orgaan zich ook beter gaan voelen. Nu zijn ze aan het strijden i.p.v. aan het genieten van hun werk. Dat laatste kan, maar zullen ze eerst tot inzicht moeten komen en zichzelf de vragen stellen:

     

     1. Wat doe ik eigenlijk voor werk en wie ben ik er mee van dienst?

     1. Waarom volg ik de instructies van anderen op en ga voorbij aan mijn eigen princiepes?

     1. Hoe heeft het zo ver kunnen komen dat ik zo ben geworden (voel ik mij daar nog goed bij?)

    Er is ook een tactiek (ik zeg het alvast maar even) je je gaat afzetten bij alles wat hier staat, want

      

      1. Ik heb het zo goed

      1. Ik wil geen verandering (alleen maar beter en meer)

      1. Het is het systeem en daar is democratisch voor gekozen.

      1. Ik ben goed bezig en doe waar de mensheid om vraagt.

     Maar wie ben jij of ik omdat te kunnen stellen?

     Het zou in mijn ogen er meer over moet gaan is wat je doet zinnig en wordt hierdoor de wereld mooier?

     wilt u hierop reageren? Laat dan weten hoe u hierover denkt. Bedankt voor het meedenken. Zo kunnen we van elkaar leren 🙂

     Confrontatie met de overheid

     Daar waar sommigen bewust de confrontatie opzoeken met de overheid en het gezag (ondermijnen?) zit het bij mij heel anders. Het is helemaal niet dat ik een hekel heb aan systemen of macht en zal dan ook nooit bewust de confrontatie opzoeken. Echter ben ik tot de conclusie gekomen ik blijkbaar op vrije voet leef en dat schuurt met het gezag welke graag ziet ik mij gedeisd houd. 

     Waarom zeg ik dit? Omdat ik merk als je hoof boven het maaiveld steekt er extra op je gelet wordt. Dat is wederom niet dat ik op wil vallen maar ik gewoon wil doen waar ik zin in heb. Daarmee respecter ik de regels en omdat je veel doet is de kans ook groter je gezien wordt door de overheid.

     Dit valt mij op bij mijn woning welke ik zelf heb verbouwd:

     • vergunning uitbouw
     • vergunning nieuw dak
     • vergunning kleder uitgraven
     • vergunning zwembad
     • vergunning asbest verwijderen
     • vergunning dak terras
     • vergunning zand afvoeren (schoon grond verklaring.
     • bemoeienis vanuit bouw en woningtoezicht
     • bemoeienissen vanuit gemeente; Leges en vergunningen
     • Belastingdienst 

     Dit valt mij op als ik de omgeving mooier wil maken.

     • vogelhuisje ophangen
     • bankje voor de woning
     • plantenbakken
     • aansluiting onder de stoep door voor een 240 volt aansluiting voor mijn bus. Voor het opladen van de accu en het kleine koelkastje ten tijden van voorbereiding van een vakantie. Handig toch dat mensen niet struikelen over het verlengsnoer over de stoep.
     • kleine sticker op het raam met mijn website (QR code) van mijn bedrijf. www.euthalia.nl

     Dit valt mij op als ik bezig ben met het groot brengen van mijn dochtertje

     • meenemen op vakantie naar haar opa en oma 
     • meeneem naar de begrafenis van oma in het buitenland.
     • bemoeienis Raad van kinder bescherming
     • bemoeienis van Leerplicht ambtenaar
     • bemoeienis vanuit Jeugdzorg
     • bemoeienis vanuit veilig thuis
     • bemoeienis vanuit politie
     • inentingen en afspraken consultatiebureau
     • bezoek huisarts
     • bezoekersregeling op gelegd door rechters
     • in handen nemen van velen advocaten
     • screening Raad voor rechtsbijstand
     • screening Gemeente
     • screening Belastingdienst

     verder doe ik mijn gordel altijd om, draag ik een helm op de motor en heb al mijn papieren, vergunningen diploma’s en licenties om te kunnen vliegen in mijn vrije tijd. Als ik fiets in het donker doe ik mijn licht aan en zal niet wild plassen in de bebouwde kom (wel natuurlijk daarbuiten).

     Betaal mijn rekeningen op tijd en doe eigenlijk niets vreemds (in mijn ogen dan).

     Toch heb ik heel veel gedoe met de overheid en haar instanties die allemaal veel van mij vragen. Ik durf wel te stellen dat 40% van mijn tijd gaat zitten in het regelen van zaken welke de overheid van mij verplicht. Dat komt ook misschien omdat ik mijn boekhouding voor een gedeelte zelf doe. Maar dan nog naast de aangifte inkomsten belasting en omzetbelasting en het invoeren van mutaties in het boekhoudprogramma. ben ik heel veel tijd (meer dan mij lief is) bezig met handelingen welke mij verplicht worden opgeld door de overheid.

     Zo u heeft kunnen lezen vraag ik de overheid niet om mij maatregelen op te leggen of dat deze ontstaan vanuit een confrontatie met de overheid welke ik opzoek. Het komt omdat ik leef en dus besta en probeer soms langs politie en/of toezichthouders te sluipen (ook al hoeft dat misschien niet ) maar ik heb het gevoel ik niet meer gedoe erbij wil hebben. Ik ben er al zo druk mee.

     inzicht-nederland-geen_privacy

     Kan het misschien eenvoudiger, ook vanuit de kant van de overheid? We hebben het er maar druk mee en gaan veelal voorbij aan de levensvreugde welke wij meer kunnen hebben bij minder gedoe.

     Zou je de confrontatie wel opzoeken met de overheid heb je er een dagtaak aan om er voor te zorgen je geen bestraffingen ontvangt zonder dat je iets fout zou hebben gedaan.

     Hieruit blijkt dat als je raar doet (lees: je geen rustige en brave burger bent) en kritisch bent naar het systeem en opkomt voor onrecht welke je wordt aangedaan de overheid jou het leven heel onaangenaam probeert te maken door je te straffen en je in je vrijheid te beperken met als doel jou te veranderen tot een uniforme worst welke alleen nog maar zijn belasting en premies op tot dient te betalen. Dan wordt je met rust gelaten.

     Ik denk dan ook dat we ver weg staan van z.g. vrijheid en zelfbeschikking. Maar dat er middels straffen een duidelijk signaal wordt aangegeven aan betrokkenen, je moet luisteren en gehoorzamen!