Inzicht Nederland
Search
Close this search box.

Overheid verhoogt weer verkeersboetes

Per 1 januari 2016 zijn de administratiekosten van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) nog eens met 30 procent verhoogd: van 7 naar 9 euro. Daardoor incasseert de overheid jaarlijks zo’n 23 miljoen euro extra. Geldklopperij, vinden critici.
Dagelijks ploffen er ongeveer 30.000 verkeersboetes op de deurmat. Iedereen die een boete krijgt van het CJIB moet vanaf nu 2 euro extra administratiekosten betalen. “Dit heeft niets meer met veiligheid te maken”, vindt Geert Priem, voorzitter van politievakbond ANPV. “Boetes zijn bedoeld om het verkeer veiliger te maken, niet om de staatskas te spekken.”
Ook de ANWB stuit de verhoging tegen de borst. “De boetefabriek dient als inkomstenbron voor de overheid, dat kan niemand meer ontkennen”, zegt ANWB-woordvoerder Ad Vonk. “Het lijkt erop dat ze, nu de boetes niet veel hoger kunnen, maar de administratiekosten verhogen. Voor degene die de straf krijgt, maakt dat helemaal niets uit. Die moet per saldo gewoon meer betalen.”

Tip: Kijk op bonweg.nl om uw boete gratis te laten seponeren.

Volgens oud-verkeersofficier van justitie Koos Spee slaan de hogere administratiekosten ‘helemaal nergens op’. “De systemen van het CJIB zijn bijna volledig geautomatiseerd. Dat je nu 9 euro bovenop een boete moet betalen, is schandalig.”
Het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt dat de verhoging nodig is om gestegen personeelskosten te dekken. Zo is het sinds een half jaar mogelijk om verkeersboetes van meer dan 225 euro gespreid te betalen. “Het CJIB levert maatwerk, onder meer met een persoonsgerichte aanpak bij betalingsproblemen”, zegt een woordvoerder.
Naast de administratiekosten zijn ook de boetes zelf per 1 januari licht verhoogd. Bij lage snelheidsovertredingen is er 1 euro bovenop gekomen. Bij hogere snelheden loopt dit op tot 5 euro. VVD-minister Ard van der Steur gaat daarmee voorzichtiger te werk dan zijn voorganger Ivo Opstelten. Die verhoogde op 1 januari 2012 de boetes met 20 procent. Later dat jaar verhoogde de VVD’er de administratiekosten van 6 naar 7 euro.

weg met de bekeuring
weg met de bekeuring

bonweg

Leave Your Comment